Information /

TryckteknikScreentryck

Screentryck

Att trycka screentryck på tröjor och t-shirts

Screentryck är den vanligaste tekniken för att trycka på tröjor och t-shirts. Tekniken går ut på att man trycker screenfärgen igenom en schablon med hjälp av en rakel. Varje tryckfärg trycks med en egen schablon. Det innebär att till ett tryck med tre färger används tre stycken schabloner.

Vi har två automatiska trycksnurror där vi kan trycka motiv med upp till nio färger samt en manuell trycksnurra där vi kan trycka för hand.

Kort historik om Screentryck

Tryckmetoden Screentryck eller Silkscreentryck uppfanns i Kina för cirka 2000 år sedan och har sedan dess utvecklats med nya färger, raklar och maskiner. Silkscreentryck började användas av amerikanska konstnärer i slutet av 1930-talet. Eftersom att man med screentryck kan trycka på många olika material t.ex. tyg, papper, plast, målarduk, trä eller liknande, har under åren tekniken använts av många konstnärer och skulptörer t.ex Andy Warhol.

Tryckmöjligheterna med Screentryck är många, men vi har valt att inrikta oss på textilier och efter 50-år erfarenhet av textiltryck är vi riktigt duktiga på det vi gör.

Läs mer om Screentryck på: Wikipedia (Engelska)

Effektiv teknik för att trycka slitna tryck på tshirts och tröjor

Screentryck, Vintage

För att få en sliten och äldre vintage-känsla på trycket finns det många olika sätt att gå till väga.

- Först och främst bör man välja att trycka på en infärgad/förtvättad tröja (T.ex. Fashion-T,2010). Vilket innebär att man trycker på en tröja som redan känns mjuk & använd.

- Man lägger till ett filter över trycket för att få en sliten effekt. Se exempel bild här. Vi har gjort en samlingssida där ni kan se olika exempel med filter klicka här för att komma dit..

- Man trycker färgerna extra tunt utan bottenfärg, Trycket blir då mjukt och slitet.

3D Print

3D Screentryck / Puff tryck

Med 3D-print eller Puff-tryck som det även kallas får man en logotype som sticker ut från mängder. När vi trycker 3D'print tillsätter vi "bakpulver" i färgen som får den att svälla på höjden. Vi använder oss även utav speciella schabloner för att uppnå bästa effekt. 3D-printet sticker ut ungefär två till tre millimeter ifrån plagget och går endast att göra i 1-färgstryck.

Transfertryck

Transfer-tryck

Transfertryck innebär att man värmer på trycket direkt på plagget. Vi använder oss utav denna teknik när vi t ex trycker namn på spelartröjor eller nacktryck på tshirts.
Motivet appliceras på ett slags pappersark tillsammans med ett speciellt lim som gör att det fastnar på plagget. Sedan värms och pressas motivet på kläderna.

Transfer lämpar sig bäst på t.ex. jackor och plagg som innehåller mycket polyester.

Print N' Cut

Print n Cut

Först skrivs trycket ut med vår specialskrivare sedan värmer vi fast det på plagget med en transferpress. Trycket blir skarpt och fint med mycket hög hållbarhet. Denna metod passar bra på plagg som inte går att trycka med traditionellt screentryck på som t.ex. jackor & kepsar.

Vill man använda sig av Print N´Cut ställer det vissa specifika krav på originalet man vill trycka. Hela trycket måste vara sammanhängande, det går t.ex. inte trycka en text med mellanrum mellan varje bokstav. En sammanhängande skärlinje skall kunna gå runt hela trycket.

Klicka här för att se exempel på vilka trycks om är lämpliga för Print N' Cut..

CMYK - Screentryck

CMYK-tryck och fototryck

Med CMYK-screentryck trycker man ett raster så att det upplevs som fler färger än vad man egentligen tryckt med. För ett fotografi krävs endast 4st schabloner. Klicka på bilden för att få en förstoring och bättre förståelse för hur trycket kan komma att se ut.

Är ni ute efter att trycka foto-tryck på annan färg än vit, Läs mer här.